Dyrkning af sequioa

Såning:

Forbehandling:
  Mammuttræet’s frø er beskyttet af to spire-hæmmede stoffer, et rødt stof og et brunlilla stof.
  Det røde stof fjernes ved først at skylde frøene i en sigte, dernæst at lægge frøene i blød og skifte vandet når det er blevet rødt, med ca. en halv times mellemrum.  Det brun-lilla stof er lidt svære at opløse og kræver at vandet skiftes en gang om dagen i en uges tid,  indtil vandet ikke længer får en lilla tone.
  Så er frøene klar til at så.  Man kan godt så frøene uden udblødning,  men det er bare dobbelt arbejde,  da frøene spire ujævnt.


  Mammuttræets frø er næsten magen til frøene af Redwood (Sequioa sempervirens), blot er mammuttræets frø lidt støre og lyser.
  Det er bedst at så tyndt i bakker, fordi de spirings dygtige frø har det med at klumpe.  Frøene dægges med 2-3cm fin grus, så frøene har noget vægt til at presse roden ned i bakken med.  Gruset dækkes af et tyndt lag leka-nøder eller små småsten for at gruset ikke skal skorpe. Det kan være nødvendigt at gå bakkerne efter hverdag for med en lille pind at vende kimrøderne ned i jorden. Hvis man ikke har sået frøene dybt nok.
Advarsel: dæk aldrig over med plastik! Ikke kun ligger frøne så dybt at de ikke tøre ud, men kimplanterne tåler ikke høj luftfugtighed, for så rådner de. Kimplanterne er nødtil at kunne fordampe vand fra nålene, for at saften kan bevæge sig rundt i planten. plastik folie drukner planterne.

Når kimplanterne har fået deres anden krans nåle er de forvedet og kan pottes.  Der er ingen rodhår op på røderne så man behøver ikke deskytte kimrøderne imod udtøring.  Mange må mammuttræer har kun en eneste lang tynd brun trådagtig rod med tyk hvid rodspids,  som fare ned i dybden,  i håb om at rede planten fra Californiens brændende sol.
  Hvis roden knækker så vil planten normalt dø, det er derfor bedst at dyrke træerne i potter og plante dem ud inden de bliver 25cm høje.  Det er uoverkomeligt at grave et to-og-en-halvmeter dybt hul, hvis den 25cm høje plante har så lang en rod; så i stedet graver man så dybt at man ikke får urterøder med op, dog mindst 60cm dybt, den overskydende rod liggger man forsigtigt i en klump i bunden af hullet. Bare roden er rettet ud i dybden, så gør det ikke noget at græsset er meget højre end planten.
  Mammuttræer stiller meget små krav til jordbunden. Men kan bedst lide fuld sol.
  Syge planter kasseres med hård hånd, da de syge planter aldrig bliver rigtigt raske. Normat overlever kun 1% de første år.
  Jorden omkring små planter bør holdes frostfri, med flis,  halm eller kvas.


Peter Ole Kvint, Æblehaven 108, Roskilde.

Skrivtil: Peter | Peter’s hjemmeside 

Rettet d. 3-3-99

Bogmærk Permalink.

Skriv et svar